Biografier.

Att behöva läsa en bok i svenskan känns ju nästan lite obligatoriskt. Med andra ord är det dags nu. Själva temat för böckerna är just Biografier. Jag reagerade med att slå huvudet i bänken, i princip. Jag menar, biografier? Hur tråkigt låter inte det? När jag väl läser en bok så är inte biografier det jag letar upp först. Måste man så måste man. Så är det tyvärr vare sig man vill eller inte.

När vi är klara med böckerna (v. 10 - 11) så ska vi ha 'boksamtal' med bibliotikarien. Därför blev vi uppdelade i fyra olika grupper redan från början i förberedande syfte. Temat var ju Biografier och varje grupp skulle få ta på sig en röd tråd så att säga. Så dessa fyra grupper läser olika sorters biografier.

Det som fanns att välja mellan var följande;
Kända svenskar berättar ~ ex. Jag är Zlatan, Egogirl, Den nakna sanningen.
Utnyttjade barn & unga ~ ex. Pojken som kallades det, 3096 dagar, 14 år till salu.
Fd kriminella berättar ~ ex. El choco, Rivet skinn, Hinsehäxan.
Berättelser om orättvisor ute i världen ~ ex. Inte utan min dotter, Levande bränd, Lång väg hem.

Min grupp valde Fd kriminella berättar. På fem personer så hade vi sex titlar att sålla mellan. Man fick väl mer eller mindre slåss om den bok man ville läsa.

De titlar vi hade att välja mellan var följande;
El choco - Andersson
Den svarte nazisten - Arklöf
Med hatet som drivkraft - Asplund
Rivet skinn - Jansson
Exit - Lindahl
Hinsehäxan - Östlin

För min del blev det Den svarte nazisten. Jag har precis börjat läsa den men kommit en bit i alla fall (fjärde kapitlet kanske). Jag är inte helt hundra på vem Jackie Arklöf är, eller om jag ens har hört talas om honom tidigare. Boken handlar i alla fall om Jackie Arklöf som kom till Sverige från Liberia när han var riktigt liten. Han var en av bankrånarna som dödade två polismän utanför Malexander 1999 och som innan dess spenderat tid i kriget i Bosnien.

Jag tycker inte så mycket om boken just nu eftersom jag precis har börjat läsa den. Dock går det bättre än vad jag hade förväntat mig. Eftersom det är en biografi antog jag att den skulle vara tjock och trög att läsa igenom. Den är inte särskilt tjock och man rinner igenom den ganska fort. Texten är lätt att läsa, förutom intervjuerna med Jackie eftersom han talar ganska flummigt. Jag återkommer när jag har läst ut den.



Bara för att tillägga. Är det bara i mina ögon som det ser konstigt ut att en färgad kille söker sig till nazismen? Nu är jag inte helt säker på vad nazisterna står för och vad exakt som utmärker en nazist. Trots det känns det fel att just en färgad kille söker sig till dem, lika fel som om en jude blev nazist. För mig står nazisterna för en 'ren' värld med arier, vita, blonda och blåögda personer. Självklart kan det vara en missuppfattning av mig, men det är ändå den bilden jag har av nazister.

99 Filmer Du Slipper Se!

Om du är som jag, med andra ord inte särskilt filmglad, så är den här boken helt perfekt! På bara fyra serierutor sammanfattar boken en hel film. Några filmer som dyker upp i boken är bland annat följande; Pulp Fiction, Hajen, Matrix, Citizen Kane, Rocky, Star Wars m.fl.

Sammanfattningarna tillsammans med de tecknade rutorna gör helt klart sitt. Nu behöver du inte längre slösa flera timmar av ditt liv för att glo igenom en film som i slutändan visade sig vara värdelös. Om du har den här boken slösar du högst en minut!


Av: Henrik Lange, Thomas Wengelewski

Här hittar ni den på Adlibris för 69:- (annars finns den också på Törnströmska bibliotek)
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9185869708

Hej Alla Fiskar!

Det vore en lögn om jag skrev ut att jag är ett filmfreak som kollar på allt och ingenting. I sanningens namn är jag väldigt begränsad inom filmtittandet. Det enda jag ser på är det jag har hemma om jag mot förmodan inte skulle gå på bio. Detta händer dock ytterst sällan. Visserligen kan det hända att jag ser filmer 'utöver det vanliga' om jag är med vännerna på någon filmkväll. Även det händer sällan...

Vad har jag hemma då?
70% skitfilmer och resten är Harry Potter 1-7 och Sagan om Ringen-triologin. Haha nej, en överdrift kanske, men många av de filmer jag har är (i mina ögon) värdelösa. Mycket Thriller och Skräck och dessutom en och annan animerad film. 

Jag har verkligen inte sett det mesta i skräck och thrillerväg, kanske för att jag är lite av en fegis. Jag gillar att veta vad som kommer hända så att jag inte överraskas och får en hjärtattack och dör. Trots det så är det skräck och thriller som jag föredrar framför allt annat. Det är inte riktigt den där sliskigt sockersöta romantiken med gråtmomenten (och alla jäkla sexscener) som jag föraktar så mycket. Att de filmer jag har sett som klassas som skräck/thriller sedan visat sig vara dåliga är ju en annan sak. Självklart är ju början och slutet på en skräckfilm det som är bäst. Jag menar, då är allt lugnt och man sitter inte på nålar, rädd för att något ska hoppa fram. ;)

Nej men ska det vara skräck/thriller så får den gärna vara... öh, vad heter det? Ja... lite 'psykad' så att säga. Spöken kopplat till någon psykpatient o.s.v. När jag skriver detta har jag filmen Gothika i tankarna. En av få filmer som jag tycker är bra och sevärd. Det kanske inte är den läskigaste filmen (passar mig bra) men som sagt, sevärd.

Döm själva efter trailern:


Detta är en av alla filmer jag har hemma, så vill man se den så har jag fodralet! Vart själva skivan har tagit vägen har jag inte en susning om. Skulle någon ha sett den på sina villovägar så är man välkommen att meddela mig snarast möjligt! c:

RSS 2.0